Stoofpotje met bruin bier

Een Belgisch stoofpotje is een heerlijk klassiek gerecht. Heerlijk in de herfst of in de winter. En de mooie donkere en volle smaken van een Belgisch Abdijbier of een mooie Quadrupel passen heerlijk bij een stoofpotje. Het geeft het gerecht een heerlijk warme smaak.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 700 gram runderlappen
  • 2 uien
  • 400 gram pastinaak
  • 200 gram winterpeen
  • 1 tablet runderbouillon
  • 2 el mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el tarwebloem
  • 30 gram roomboter
  • 2 el water
  • 300 ml donker bier

Je kan voor het een stoofpotje diverse bieren gebruiken. Een donker abdijbier is het meest gangbaar, zoals een Bernardus Abt 12. Maar ook een wat zoetere quadrupel is prima te gebruiken voor een bier stoofpotje, zoals de Handdruk van Breugem, de Krasse Knar van Brouwerij Groos of de Dukdalf van Tesselaar.

Bereidingswijze

  • Snij het vlees in kleine stukken en bestrooi ze met bloem, peper en zout. Snij de uien in ringen. Verhit wat boter in een braadpan en bak de uien in 3 minuten mooi bruin. Voeg het vlees toe bij de uien en bak op middelhoog vuur rondom bruin op 4 minuten.
  • Voeg 300 ml bier, het bouillontablet, het water, de mosterd en de laurierblaadjes toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan het laat het vlees 2 uur langzaam garen.
  • Neem de pastinaak en winterpeen en snij deze in kleine blokjes. Voeg deze als het vlees gaar is toe. Stoof het zonder deksel door voor nog 15 minuten. Je kan voor de smaak nog wat extra bier toevoegen.

Vergeet niet een extra fles van het bier te kopen om te proeven samen het dit gerecht. En deze proeft natuurlijk het lekkerste in het echte Brother Beer glas.

Bieren die goed combineren met een stoofpotje.

stoofpotje met bruin bier

Bier & Foodpairing

Moon's Bier Foodpairing Blog
Scroll naar boven