accijnsverhoging funest voor nederlandse bierwereld?

Mogelijke accijnsverhoging bier funest voor de sector

Er staat een accijnsverhoging op bier voor de deur. En alhoewel er nog een mogelijkheid is dat dit niet doorgaat is de kans zeer groot dat de accijns en dus de prijs omhoog gaat. Ondanks verwoede pogingen van de sector en CRAFT (de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen) om dit tegen te gaat. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de brouwerijen en de consument. Maar even terug naar het begin, wat houd de verhoging precies in en waarom wil met in Den Haag deze verhoging.

Hoe is het nu en hoe gaat het worden.

Momenteel wordt de accijns op alcohol berekent op basis van Plato. De eenheid Plato is het aantal grammen opgeloste stoffen per 100 gram wort en de hoeveelheid stoffen die eventueel na de gisting aan het bier is toegevoegd en daarin is opgelost. Dit betekent dat op elk bier dezelfde accijns wordt berekend en dat is nu 37.96 per hectoliter. Per 01-01-2024 wil de overheid een aanpassing in de berekening van de accijns. Dit zal dan niet meer per Plato gaan, maar op basis van alcoholpercentage. Bieren hoger in de alcohol krijgen dan te maken met een hogere accijns. En hoger is dan al vanaf 5.0.  Waarschijnlijk zal het neerkomen op een accijns stijging van 25% voor de brouwerijen, wat natuurlijk ook direct gevolgen heeft voor de inkoopprijs voor detailhanden en horeca, en voor de consumenten verkoopprijs.

Volgens het Ministerie van Financiën is dit een budgettair neutrake maatregel, kortgezegd, onder de streep zal een brouwerij niet meer of minder accijns betalen. Deels heeft het ministerie hierin gelijk, want als je naar de grote aantallen kijkt zal het weinig verschil uitmaken. Alleen worden die grote aantallen qua volumes wel bepaald door de makro brouwerijen als InBev en Swinkels. Als je kijkt naar het aantal brouwerijen wat wordt geraakt door de stijging is het tegenovergestelde het geval. Want van de 900 brouwerijen die Nederland telt wordt bijna 100% geraakt door deze accijns wijziging. Gevolg is verschraling van het aanbod en het verdwijnen van brouwerijen

Wat zijn de gevolgen

Wat de impact is lijkt bij voorbaat al duidelijk. Kleine brouwerijen worden getroffen, hogere accijns zal leiden tot een hogere verkoopprijs. Uiteindelijk is de consument de dupe. Niet alleen qua prijs, die duurder wordt, maar ook qua aanbod. Brouwerijen hebben al te maken met hogere kosten aan energie en ingrediënten, en met deze aankomende verhoging zal straks een bier nog duurder worden. Het aanbod zal minder worden en een aantal brouwerijen wellicht verdwijnen. Waar jarenlang is gewerkt om het Nederland bierlandschap te innoveren, verrijken en diverser te maken wordt dit nu teniet gedaan door deze maatregel. De grote brouwerijen van Inbev en Swinckels blijven grotendeels buiten schot. Ook wat betreft het preventie akkoord (het verminderen van alcoholmisbruik) is dit geen goede zaak. Waar een organisatie als STAP al in de handen wrijft over deze aankomende accijnsverhoging, beseft men niet dat juist speciaal en craft bier veel verantwoorder wordt geconsumeerd dan pils. Men geniet meer van speciaalbier en drinkt rustiger en minder stuks dan pils. Dus ook op dit gebied wordt de plank volledig misgeslagen.

Staatsecretaris negeert 2e kamer

Naar aanleiding van de voorgestelde wetswijziging hebben CDA, VVD en D66 een motie ingediend die moet voorkomen dat juist kleine brouwerijen disproportioneel worden geraakt. De motie is met maar liefst 144 van de 150 stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. Een overgrote meerderheid waar Staatsecretaris Van Rij wel naar luistert, zou je denken. Echter heeft de brancheorganisatie CRAFT van de staatssecretaris niets meer vernomen. In december was het nieuws dat de staatssecretaris de motie naast zich neerlegt. Op verzoek van CRAFT om dit besluit nader toe te lichten is ook geen reactie ontvangen. Het lijkt er dus op dat de staatssecretaris dit besluit, ondanks de motie van de 2e kamer, er hoe dan ook doorheen wilt drukken.

Hoe nu verder

Er wordt hard gewerkt om te zorgen dat het besluit alsnog wordt teruggedraaid. De branche voelt zich gesteund door de motie die door de 2e kamer is aangenomen en vind dan ook dat de Staatssecretaris hier wel iets mee moet doen. Dit raakt de Nederlandse brouwers, de horeca, de bierwinkel en de consument. Dit raakt een tak die de afgelopen jaren is gegroeid, volwassen is geworden, heeft geïnnoveerd en geïnvesteerd. Niemand wil terug naar de jaren 80 waar er 17 brouwerijen waren in Nederland en qua aanbod totaal geen keus was. Verschraling ligt op de loer, het wegdrukken van speciaalbier van Nederlandse brouwerijen door brouwerijen uit andere landen ook.

Branchevereniging CRAFT heeft een accijnsmanifest, lees hier meer over de gevolgen https://craftbrouwers.nl/accijnsverhoging/accijnsmanifest/ en steun de Nederlandse brouwwereld.

Laurence – Brother Beer

Scroll naar boven