Chocoladecake met bier

Chocoladecake, wie houd hier nou niet van. Maar het wordt pas echt lekker als het een chocolade-biercake is. De heerlijke volle smaak van chocolade in combinatie met de warme tonen van bier. Voor de chocolade-biercake gebruik je uiteraard bieren met een volle uitgesproken smaak, zoals een chocolade stout.

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade (gebruik bij voorkeur extra pure chocolade van 60%)
  • 150 gram roomboter (ongezouten)
  • 250 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eieren
  • Zout (1 mespuntje)
  • 10 bolletjes Chinese stemgember
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 ml stoutbier

Voor de bierchocolade cake gebruik je een stout bier, en dan het liefst een stout met een uitgesproken smaak. De Caramel Fudge Stout van Brouwerij Kees is hier ideaal voor. Ook een pastry stout van De Moersleutel kan je door zijn volle smaken hier goed voor gebruiken, net als de Rott.Toetje van Rott.Brouwers.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 c. Breek of snij de chocolade in kleine stukjes. Doe de chocolade in een kom die in een pan past, let op dat je een vuurvaste kom gebruikt. Doe een laag water in de pan en breng die tegen de kook aan. Hang de kom met chocolade erin (laat de kom het water niet raken). Laat de chocolade rustig smelten (au bain-marie)
  • Mix de suiker met de boter met een mixer, gebruik hiervoor een ruime kom. Doe dit voor ongeveer 5 minuten zodat je een mooie crème krijgt.
  • Neem de eieren en splits deze. Voeg de 2 dooiers toe aan de crème. (houd de eiwitten apart) en blijf mixen totdat ze geheel zijn opgenomen. Neem 30 gram bakmeel en voeg die samen met de laatste dooier toe. Mix tot een egale crème.
  • Pak de gesmolten chocolade en spatel deze door de crème. Voeg de rest van het bakmeel en het bier toe. Spatel deze tot een glad beslag.
  • Neem de eiwitten die je eerder apart hebt gehouden en klop ze samen met het zout stijf in een kom. Spatel de eiwitten door het beslag.
  • Neem een cakevorm en bedek deze met bakpapier. Schenk het beslag in de cakevorm. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar.
  • Laat de cake ongeveer een half uur afkoelen. Haal hierna de cake uit de vorm en laat deze ongeveer 1,5 uur afkoelen.
  • Neem de gember en snij deze zijn. Meng deze met de mascarpone en besmeer de bovenkant van de cake hiermee. De cake is klaar om lekker op te eten!

Vergeet niet een extra fles van het bier te kopen om te proeven samen het dit gerecht. En deze proeft natuurlijk het lekkerste in het echte Brother Beer glas.

Bieren die je goed kan gebruiken voor de chocoladecake met bier

Chocoladecake met bier

bier & foodpairing

Moon's Bier Foodpairing Blog
Scroll naar boven