Vlaamse friet met bier stoofvlees

Een frietje stoofvlees is natuurlijk heerlijk. Lekker als snelle hap of een traktatie in het weekend. En een echt Belgisch frietje stoofvlees maak je natuurlijk met een mooi donker (Belgisch) bier.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram runderlappen
  • 700 gram verse vlaamse frieten
  • 50 gram roomboter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 bouillon blokje (rundvlees)
  • 2 el mosterd
  • 1 el tarwebloem
  • 2 el azijn
  • 100 ml water
  • 1 laurierblaadje
  • 300 ml donker bier

Bij Vlaamse frieten hoort natuurlijk Belgisch bier. Een Bernardus Abt 12 is goed geschikt voor dit gerecht. Maar ook een Kasteel Donker kan goed bij een frietje stoof. Wil je wat meer experimenteren gebruik dan een volle quadrupel.

Bereidingswijze

  • Doe de oven voorverwarmen op 140 c. Snij ondertussen het vlees in kleine stukjes (ongeveer 2 x 2 cm). Doe het vlees in een kom, voeg de mosterd toe en wat zout en schep het rond. Verhit de boter in een pan en bak het vlees in ongeveer 3 minuten rondom bruin. Haal het vlees uit de pan, laat het bakvet in de pan en bewaar.
  • Neem de ui en snipper deze. Snij wat knoflook fijn en fruit de ui en knoflook in 3 minuten op laag vuur in het bakvet van het vlees. Voeg de bloem toe en bak 1 minuur mee, blijf omscheppen. Voeg nu het bier, het bouillontablet, het water, de azijn en het laurierblad toe. Breng het roerend aan de kook en laat 3 minuten koken. Zet het vuur uit en voeg het vlees toe. Roer alles goed door, en doe de deksel op de pan. Zet alles nu in de oven en stoof het geheel in 5 uur gaar. Je kan als alternatief ook het vlees in de pan laten stoven in plaats van in de oven. Gebruik dan een goede stoofpan. Haal na 4 uur de deksel van de pan, roer nogmaals goed door en zet terug in de over voor het laatste uur.
  • Haal de pan uit de over (of van het vuur indien niet in de oven gestoofd). Voeg wat peper en zout toe naar smaak en verwijder het laurierblad. Haal het vlees wat extra los door het met mes en vork uit elkaar te trekken.
  • Verhit de frituurpan en bak de frieten zoals aangegeven op de verpakking van de friet. Desgewenst kan je ook ovenfriet gebruiken.

Vergeet niet een extra fles van het bier te kopen om te proeven samen het dit gerecht. En deze proeft natuurlijk het lekkerste in het echte Brother Beer glas.

Bieren die heerlijk zijn voor de vlaamse friet met bier stoofvlees

Vlaamse frieten met bier stoofvlees

bier & foodpairing

Moon's Bier Foodpairing Blog
Scroll naar boven