Waar komt bokbier vandaan?
Een stukje geschiedenis.
Lang geleden in de 17e eeuw, in het naburige Duitsland, ontstond het fenomeen dat we nu kennen als “bokbier,” met een intrigerende geschiedenis. De oorsprong van deze naam wordt vaak toegeschreven aan “Einbecker Bier,” afkomstig uit de middeleeuwse bierstad Einbeck, dat zo’n uitstekende reputatie genoot dat het ver buiten de stadsgrenzen werd geëxporteerd, zelfs naar de Hertogen van Beieren. Hertog Willem V, die liever de hoge accijnzen ontweek, probeerde het bier in zijn eigen Münchener Hofbräuhaus-brouwerij na te bootsen. Helaas slaagde hij er niet in om de smaak van zijn geliefde Einbecker te evenaren. Elias Pilcher, een brouwer uit Einbeck, werd ingehuurd om het gewaardeerde bier na te bootsen, en hij slaagde erin om een brouwsel te creëren dat bekend stond als “nach Einbecker Art” (in de stijl van Einbeck).
Hier begint het verhaal van “bock” in bokbier.
Het Beierse dialect veranderde “Einbecker Bier” in het uitspreekbare “Ainpöckisch Bier,” kortweg “Ainpöck.” In de volksmond werd er simpelweg om “Ein Bock” gevraagd. Dit had niets te maken met geitachtige dieren, maar toch zien we vaak een bok afgebeeld op de etiketten.
Hoewel dit het meest voorkomende verhaal is, bestaan er andere theorieën over de oorsprong van de naam. Sommigen verbinden het met de Germaanse god Donar, vaak afgebeeld als een half mens, half bok, die op een bokkenwagen door de hemel rijdt. Volgens deze verhalen vierde men de nieuwe oogst van gerst of tarwe, die aan het einde van de zomer werd geoogst en werd gebruikt om het eerste brouwsel van het seizoen te maken. Dit seizoensbier werd dan bokbier genoemd, omdat de tarwe of gerst in de herfst werd geoogst.
Wat is bokbier?
Oorspronkelijk waren bokbieren ondergistend, waarbij het gist tijdens het brouwproces naar de bodem zakte. Bokbier heeft een robijnrode kleur en een karamelachtige smaak, meestal met een alcoholgehalte van ongeveer 6,5%. Traditioneel werd (Herfst)bokbier lange tijd gelagerd voordat het kon worden gedronken, soms wel maandenlang. Dit maakte het mogelijk om het bier precies op tijd voor oktober te serveren. Tegenwoordig wordt er minder vastgehouden aan het originele recept, en tijdens het bokseizoen zijn er tal van varianten te vinden.
Waarom (B)oktober de maand is voor bokbier
Historisch gezien was bokbier een seizoensbier dat werd gebrouwen om de overgang van de warmere zomermaanden naar de koudere herfst- en wintermaanden te markeren. Het brouwproces begon vaak in maart of april, en het bier werd maandenlang gerijpt voordat het kon worden genoten. Het bier kwam het best tot zijn recht bij koeler weer, en daarom was oktober de ideale maand om het te introduceren. Oktober groeide al snel uit tot een viering van de oogst en het begin van de herfst in Duitsland. Er werden festivals en evenementen gehouden om de nieuwe oogst te vieren, en bokbier paste perfect bij deze vieringen vanwege zijn rijke smaak en hogere alcoholgehalte. Het Oktoberfest in München is een bekend voorbeeld van deze traditie. Bokbier is tegenwoordig populair in heel Europa.
En wat te denken van Lentebok?
Het belangrijkste verschil tussen herfst- en lentebok zit in de toegevoegde mout. Herfstbok heeft meestal een donkere robijnrode kleur, een hoger alcoholgehalte en een zoetere smaak in vergelijking met lentebok. Lentebok heeft daarentegen een lichtere kleur en een verfrissende, fruitigere smaak. Deze traditie ontstond omdat in Duitsland bier werd gebrouwen in de herfst, winter of lente om bederf tijdens de zomer te voorkomen. Het was een manier om van grondstoffen af te komen voordat de lente eindigde. Lentebokbier is meestal verkrijgbaar van maart tot juni.
Simon – Brother Beer