Varkenshaas met kersenbiersaus
Varkenshaas is een heel mooi en populair vlees gerecht. En bij een goed stuk varkenshaas hoort ook een mooie saus. Wist je dat je naast de traditionele pepersaus of champignonsaus ook een heerlijke kersensaus kan maken met kriek of kersenbier. En om het af te maken is een glas kriekbier ook geweldig om er naast te drinken.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram varkenshaas
- 350 gram kersen (zonder pit)
- 1 sjalot
- 75 gram roomboter
- 25 gram (tarwe)bloem
- Tijm (2 takjes)
- 3 el ahorn siroop
- 250 ml kersen of kriek bier
Voor de kersensaus kan je verschillende mooie kersen of kriek bieren gebruiken. De Kasteel Rouge is een aanrader, lekker vol van smaak met mooie zoete tonen. Ook de Kriek Lambic van Mort Subite of de Kriek van Brouwerij Boon zijn goede bieren voor dit gerecht.
Bereidingswijze
- Doe de kersen in een zeef en laat ze uitlekken. Van de siroop van de kersen op. Snipper de sjalot in kleine stukken. Neem 25 gram van de boter en verhit deze in een koekenpan en fruit de sjalot voor 3 minuten. Voeg de bloem toe aan de pan en roer deze voor 5 minuten, laat het langzaam garen.
- Doe tijdens het roeren de tijm toevoegen, de helft van de kersen, de ahorn siroop en het bier. Roer deze met een garde. Laat het 10 minuten inkoken op laag vuur.
- Neem de varkenshaas en doe hier peper en zout op. Doen 25 gram boter in een koekenpan en bak het vlees in 2 minuten bruin op hoog vuur. Zet na 2 minuten het vuur lager en bak het 10 minuten op laag vuur rosé. Haal hierna het vlees uit de pan en laat het 5 minuten, gewikkeld in aluminiumfolie, rusten op een bord.
- Neem een zeef en schenk de saus door de zeef in een steelpan en breng de saus opnieuw aan de kook. Haal deze dan van het vuur, pak de rest van de boter, kersen en ahornsiroop en meng deze door de saus. Je kan de saus eventueel op smaak brengen met peper en zout.
- Wil je het geheel mooi serveren, snij de varkenshaas dan in stukken van ongeveer 1cm en schenk de saus erover. Je kan ook de saus in een kan ernaast serveren.
Vergeet niet een extra fles van het bier te kopen om te proeven samen het dit gerecht. En deze proeft natuurlijk het lekkerste in het echte Brother Beer glas.
Bieren die goed combineren met varkenshaas met kersenbiersaus
-
3 Fonteinen – 3 Fonteinen Oude Kriek (season 21|22) Blend No. 29
€12,29Oorspronkelijke prijs was: €12,29.€10,99Huidige prijs is: €10,99.